-------Takaisin etusivulle-------------Taakse päin-----

Eino Leino

Eino Leino (oikealta nimeltään Armas Einar Leopold Lönnbohm). Syntynyt-kuolut 6. heinäkuuta 1878 Paltamo – 10. tammikuuta 1926 Hyvinkään Nuppulinna. Eino Leino kuuluu Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin.

HUOMAUTUS!!!!! Pahasti kesken: Aloin tekemään säädyistä tietoa, kun kirjoitin kiinostuin aiheesta kesken kaiken.

-

Perus tietoa Väinö Valtteri Linnasta

Syntynyt/kuolut: 6. heinäkuuta 1878 Paltamo – 10. tammikuuta 1926 (48-vuotta)

Puoliso:

Lapset:

Ammatti: Kirjailija, runoilija, lehtimies ja kriitikko

Esikoisteos: Maaliskuun lauluja

Pääteokset:

Lapsuus

Eino Leino syntyi 6. heinäkuuta 1878 silloisessa Paltamon kunnassa Paltaniemellä (nykyisin osa Kajaania) sivistyneeseen keskirikkaassa maalaisvirkamieskodissa. Eino Leinon isä vaihtoi nimensä Antti Mustosesta Anders Lönnbomiksi tulevaa puolisoaan varten (joka oli paremmasta Säädystä). Einon äiti Emilia hoiti suurta taloutta ja kotitalon karjaa. Hänen edellä mainittu isänsä oli valtion palveluksessa oleva maanmittari, joka viljeli samalla omistamaansa Hövelön tilaa.

Eino Leino oli perheensä kymmenestä lapsesta nuorin. Hän oli nuorena niin sanottu "varhaisvanha" ja omaksui itselleen aatteellis-kirjallisia vaikutteita vanhemmilta veljiltään Oskarilta, Kaarlolta, Viktorilta ja Kasimirilta. Varsinkin Kasimir Leino välitti sisaruksilleen ajan yleiseurooppalaisia kulttuurivaikutteita. Eino oppi lukemaan kolme vuotiaana. Hän sai vaikutteita kirjalliseen uraansa myös kotoaan ja perheeltään. Hänen äitinsä muunmuassa luki pienelle Eino Leinolle kuulusiten suomalaisten runoilijoiden teoksia.

Käytyään Kajaanin alkeiskoulua ja Oulun suomalaista lyseonia 1889–1890 Leino siirtyi veljensä, toimittaja Oskar Lönnbohmin luokse Hämeenlinnaan asumaan. Tähän syynä oli perheen taloudellisen tilanteen heikkeneminen isän kuoleman jälkeen 1890. Hämeenlinnan lyseonista hän valmistui 16-vuotiaana ylioppilaaksi 1895. Leino aloitti opinnot Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa Helsingissä, mutta ne jäivät nopeasti kirjallisten harrastusten taakse. Hän jätti opintonsa Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa kesken.

-

-

-

-

-

Työ lehtimiehenä

-

-

1918

Sisällssota

Eino Leino oli ollut alusta lähtien sekä punaisten että valkoisten puolella ja halusi välttää sisällissodan. Hän kirjoitti runsaasti lehtiin yrittäen keksiä keinoja sodan estämiseksi. Monia runoja ja artikkeleita. Hänelle oli mahdoton ajatus, että kansa joka oli yhtenä rintamana ajanut omaa vapauttaan jakaantuisi ja alkaisi sotimaan keskenään. Eino Leino oli itsekkin ajanut kirjoituksillaan suomen kielen asemaa ja ajanut Suomen itsenäistymistä

Sisällissodan alkaessa Eino Leino yritti yhä kynä aseenaan lopettaa veljien välinen sota. Nationalistiselle Einolle oli vaikea katsoa sivusta, kuinka veljet sotivat keskenään. Edes sodan loppuminen ei auttanut Eino Leinoa. Hän

-

Sodan jälkeinen elämä

-

-

3.8.2021-

Lähteet

Wikipedia

Yle