Pelit/leikit

--Takaisin etusivulle-- --Taakse päin--

En tosiaan valtavan kokenut isonen ole, mutta on tässä joillakin leireillä tullut oltua. Näillä leireillä sitten nousee aina sama ongelma: Mitä pitäisi tehdä? Tähän alle alan listaamaan erillaisia leikkejä, niiden sääntöjen ja kulun selityksiä. Saa nähdä jaksanko lajitella luetteloa jotenkin helpottaakseni navigointia. Jos joku nyt alkaa tätä useammin hyödyntämään niin voi laittaa viestiä sähköpostiini, niin korjaan puutteita. sähköposti osoitteen löydät sivustoni etusivulta.

https://pixabay.com/vectors/disguise-eye-glasses-hat-man-1296221/

nopan heitto

Noppaa voi hyödyntää monenlaisissa peleissä sekä leikeissä. Usein isosena ollessa kiireeseen olemme ottaneet nopan esille ja kehittäneet sen ympärille jonkinaisen pelin. Mieluusti tällaisissa noppapeleissä tulisi olla suuri kokoinen pehmonoppa, koska tällöin sitä on helpompi liikutella rymien välillä ja kaikki näkevät luvut. Tässä on joitain variaatioita:

Tutustumis leikki

Leirien alussa on aina hyvä vähän tutustuttaa leiriläisiä toisiinsa. Itselleni nimet eivät jää mieleen edes viikon mittaisen leirin jälkeen, mutta leiriläisten on sentään hyvä tuntea toisiaan. Tutustumis leikin voi toteuttaa helposti nopella asettamalla leiriläiset piiriin ja antamalla nopan kiertoon. Tässä pelissä jokainen heittää vuorollaan noppaa, kertoo oman nimensä ja sen lisäksi nopan osoittaman luvun verran asioita itsestään. Joskus itselläni on tapana ollut lisätä sääntöihin, että syntymä aika, osoite, pankkitunnukset eivät lukeudu asioihin itsestään. Tämän säännön asetan sen vuoksi, että yhden kerran koko kierros oli pelkästää nimen, osoitteen, iän ja hiusten värien kertomista. Leikin tarkoituksena on saada syvempää kuvaa toisista, esimerkiksi toisten harrastuksista ja vastaavista. Parhaimmassa tapauksessa pari leiriläistä ystävystyivät yhteisin mielenkiinnon kohteen ansiosta.

Liikunta tehtäviä

Tätä variaatiota voi pelata sekä sisälle, että ulkona. Tässä isoset voivat asettua jonnekkin seisoskelemaan tai istuskelemaan ja asettaa leiriläiset johonkin muodostelmaan. Itse olen tavannut pienemmillä ryhmillä harrastaa armeija kurin mukaista riviä tai piiriä. Ohjeet ovat yksinkertaisuudessaan näin: isonen keksii ja näyttää jonkin liikkeen leiriläisille. Tämän jälkeen isonen heittää noppaa ja huutaa siitä tulleen luvun. Noppia voi olla useampiakin tai tuloksen voi kertoa vaikka kahdella, jos tahdotaan saada aikaan suurempia lukuja. Luvun kuultuaan leiriläisten tulee sitten suorittaa ilmoitettu liike nopan määrittämän määrän. Tällaisia liikkeitä voivat olla esimerkiksi X-hyppy, punnerrus, vatsalihas, kyykky, kyykky hyppy, punnerrus-kyykky-hyppy ja hiihto hyppy. Liikkeiden kohdalla kannattaa miettiä missä niitä tehdään. Esimerkiksi punnerruksia ei kannata laittaa tekemään pihalla, koska asfaltilla/soralla käsiin sattuu ja nurmikosta tarttuu vaatteisiin vihreää väriä.

Nopan luvut järjestyksessä

Tätä versiota olen itse hyödyntänyt monessa viestissä. Tämähän toimii siis siten, että isonen merkkaa paperille ryhmien nimet. (Ei kannata edes ajatella yksilö suorituksina) Tämän jälkeen noppa laitetaan kiertoon ja ryhmät yrittävät saada numero järjestyksessä pienimmästä isoimpaan. Eräällä leirillä toteutimme tämän niin, että jokaisen ryhmän oma isonen valvoo ryhmää ja varmistaa, etteivät he huijaa nopan heitto pisteellä. Tällä pisteellä jollain alustalla oli pieni noppa, jota ryhmä alkoi heittämään tavoitellen 1-6 järjestyksessä numeroita. Saatuaan numerot järjestyksessä he siirtyivät seuraavalle pisteelle. Hiukan epäreilu viesteihin, koska onni peliä, mutta antaa epätasaisten joukkueiden kohdalla tasoitus mahdollisuutta muille. Paremmin tämä versio toimii, jos esimerkiksi kilpailaan kakkuihin menevistä aineksista.

Ihmispyramidi

Tätä versiota leikkiessä toivottavaa olisi saada, jonkin lainen pehmeä alusta, muttei ole pakollinen. Itse toteutin tämän ihan kivi lattialla ja onnistui jokseenkin hyvin. Tässä leiriläiset jaetaan ryhmiin. (Mieluusti tasaisiin jäsen määrän suhteen) Isonen heittää noppaa ja ilmoittaa tämän ääneen. Tämän jälkeen ryhmien tulee muodostaa ihmispyramidi käyttäen nopan numeron verran ihmisiä. Esimerkiksi jos nopasta tulee luku seitsemän, niin pyramidi tulee muodostaa seitsemällä ihmisellä. Jos tästä tahtoo tehdä kilpailullisen version niin nopeus on hyvä kriteeri.

Nappi pallo

En ole aivan varma onko tämä peli keksitty jossain muuallakin, mutta itse keksin tämän täysin päästäni ja tämän vuoksi kantaa nimeäni. Tietysti suhteelisen yksinkertainen peli, joten luultavasti joku muukin pelannut vastaavaa. Tässä pelissä tarkoitus on saada heitettyä pallo mahdollisimman kauas. Palloa ei kuitenkaan heitetä miten tahansa, vaan sen täytyy olla kyynärpäitten välissä. Itse muodostin heitto kentän nurmikolle ja asetin tasaisin välein keppejä. Yksien keppien väli tarkoitti yhtä pistettä ja keppiin osuessa tulee se suurempi piste määrä. Eli leiriläisten tulee määrätystä heittopaikasta heittää pallo kyynärpäiden avulla mahdollisimman kauas. Pisteen ylläpitäjän tulee sitten katsoa, mihin pallo ensimmäisenä putoaa ja merkata sen mukaan piste määrä. Itse pidin tätä peliä omalla pisteelläni leiri-olumpialaisissa ja onnistui varsin hyvin.

Lakanan pudotus

Tässä pelissä itse hyödynsimme kahden erillisen tilan välistä oviaukkoa. Peli toteutuu jokseenkin näin: Kaikki leiriläiset jaetaan kahteen ryhmään ja heidät asetetaan eripuolille oviaukkoa. Kaksi ohjaajaa/isosta pitävät oviaukossa lakanaa tai vastaavaa kangasta, jolla peitetään ryhmien näkyvyys toisiinsa. Lakanan ollessa ylhäällä molemmilla puolilla olevat ryhmät asettavat yhden jäsenistään lakanan eteen omalle puolelleen. Kun molemmilla puolilla ollaan valmiita, eli ryhmän edustaja kyykyssä katse lakanaan päin, lakana lasketaan. Lakanan eteen asetetut edustajat yrittävät sanoa mahdollisimman nopeasti toisella puolella olevan nimen. Se kumpi sanoo toisen nimen nopeampaa voittaa ja häviäjä siirtyy voittajien puolle. Tätä voi pelata joko, kunnes toinen puoli tyhjenee täysin tai siihen asti, että osallistujat alkavat jokseenkin kyllästymään.

Hedelmäsalaatti

Varsinainen klassikko! Tässä pelissä leiriläiset asetetaan merkatuille pisteille rinkiin katse ringin sisäpuolle. Omilla leireilläni olemme hyödyntäneet usein penkkejä. Näitä paikkoja on sitten yksi vähemmän kuin pelaajia. Ennen pelin aloittamista ryhmäläiset lajitellaan tiettyihin ryhmiin. Itse olen suosinut omenaa, banaania, sitruunaa ja marjoja. Nämä siksi, että ovat tarpeeksi erillaisia ja suhteelisen muistettavia. Leikin säännöt menevät seuraavasti. Leiriläiset ovat määrätyillä paikoillaan, paitsi yksi, joka on keskellä. Keskellä oleva sitten huutaa jonkin rooleista tai "hedelmäsalaatti". Jos sitten huudetaan esimerkiksi "banaani" niin kaikki, joiden rooli on banaani joutuvat vaihtamaan paikkaa. Keskellä ollut sitten yrittää kaapata jonkun paikan. Huutaessa "hedelmäsalaatti" täytyy jokaisen vaihtaa paikkaa.

Aloita edellisen viimeisellä kirjaimella

Tässä leikissä istutaan jälleen kerran piirissä. Isonen ilmoittaa jonkin kategorian, esimerkiksi kaupungit. Tämän jälkeen joku aloitaa nimeämällä jonkin kaupungin, esimerkiksi Tampere. Seuraavana vuorossa olevan täytyy sitten nimetä kaupunki, joka alkaa Tampereen viimeisellä kirjaimella. Tässä esimerkikssä siis E-kirjaimella alkava kaupunki. Tätä sitten jatketaan jonkin aikaa ja voidaan vaihtaa silloin tällöin kategoriaa. Joskus pelasimme tätä niin, että oli 15 sekuntia aikaa keksiä vaikka kaupungin nimi ja ajan loputtua putoaa pelistä. Tällöin voi käydä läpi useampia kategorioita, mutta hiljaisemmat leiriläiset putoavat aika nopeasti pois, joten sen suhteen kannattaa olla varovainen. Itse tapaan pelata tätä peliä kavereideni kanssa porukka saunassa ja olemme pelanneet muun muassa seuraavilla kategorioilla: Kaupungit, tietyn maan kaupungit, eläimet, linnut, kalat, nisäkkäät, huonekalut, etunimet, vaatteet, valtiot, alkoholi juomat ja historian henkilöt. jos pelistä tahtoo saada hauskemman, niin voi laittaa leiriläiset pelaamaan tätä "hampaattomasti". Tämä tarkoittaa sitä, että heidän täytyy pitää huuliaan hampaitten edessä sanoassa sanoja. Ei vaikuta paljoa peliin, mutta kuulostaa hauskemmalle.

Vessapaperi

Jälleen kerran loistava tutustumisleikki! Tässä leikissä leiriläiseiset asetetaan piiriin ja heille laitetaan kiertoon vessapaperi rulla. Yleensä ehille annetaan tehtäväksi ottaa niin monta arkkia kuin he ajattelisivat tarvitsevansa autiolle saarelle. Kun kaikki ovat ottaneet näitä papereita niin kerrotaan leikin oikea tarkoitus. Jokaisen tulee vuorollaan kertoa jokaista arkkia kohden asia itsestään. Parhaimpia muistojani tämän leikin kanssa on se, kun yksi kaverini otti koko rullan ja joutui sitten kertomaan vaikka ja mitä. Suurin ongelma tämän aktiviteetin kanssa on se, että jutut leviävät ihmisten välitykselle. Tämä tarkoittaa sitä, että leiriltä päästyään leiriläiset kertovat tästä leikistä muille ja lopulta kaikki tietävät sen. Kerran kukaan ei ottanut ainuttakaan arkkia ja meidän piti keksiä jotain muuta. Jos tahtoo kuitenkin tätä leikkiä, niin voi vaihtaa otettavia asioita. Esimerkiksi eräällä leirillä täytimme kulhon karkeilla ja jokainen sai hakea siitä karkkeja jossain kohtaa iltaa. Kun kaikki olivat hakeneet karkkinsa niin kerroimme samat ohjeet kuin vessapaperi versiossa.

Pikku kakkosen posti

En ole varma mistä tämä on saanut alkunsa tai mikä lienyt olleen alkuperäinen versio, mutta varsin hauska ajan kulutus tapa. Tässä leikissä leiriläiset asetetaan piiriin naamat kohti ringin keskustaa. Ringin muodostamisen jälkeen jokaisen tulee asettaa kätensä niin että oikea kämmen on oikean puolisen kaverin vasemman käden päällä. Vasen käsi taas on vasemmalla puollella olevan kaverin oikean käden ala-puolella. Käsien kämmenten tulee siis osoittaa ylöspäin. Tästä sitten lähdetään laulamaan pikku kakkosen postin laulua ja laitetaan läpsy liikkeelle. Läpsy toteutuu siten, että joku aloittaa läpsäyttämällä oikealla kädellään vasemman kätensä päällä olevaa kaverin kämmentä. Kaverin saadessa läpsyn käteensä hän laittaa sen eteenpäin. Tätä liikettä laitetaan eteen päin, kunnes laulu loppuu. Se kenen kohdalla laulaminen lopetetaan putoaa pois pelistä. Rinki tulee korjata aina jonkun pudottua, eli pudonneen vierellä olleet leiriläiset asettavat kätensä aiemmin määrätyllä tavalla. Tätä sitten jatketaan kunnes on vain yksi osan ottaja tai kyllästytte.